niedziela, 9 listopada 2014

Gotowanie z głową



Aby w naszej kuchni panował porządek i resztki jedzenia nie lądowały w koszu na śmieci należy do zagadnienia planowania zakupu produktów spożywczych podejść z głową, tym bardziej jeżeli chcemy jeść zdrowo. Przygotowanie listy zakupów na cały tydzień, z równoczesnym zaplanowaniem posiłków, jakie będziemy przyrządzać powinno być kluczowym elementem ekonomicznego gotowania. Przyrządzanie po sobie pewnych potraw także powinno nam ułatwić działania mające na celu ograniczenie i zminimalizowanie nie tylko kosztów, ale również naszego czasu spędzonego w kuchni. Otóż przygotowując rosół, możemy jego bazę w kolejnych dniach wykorzystać do zupy pomidorowej. Natomiast z warzyw, których większą cześć przeznaczyliśmy na obłożenie kanapek możemy wykorzystać do przygotowania smacznej zapiekanki makaronowej z warzywami. Jeżeli brak nam wyobraźni lub nie czujemy się mistrzami w improwizowaniu w kuchni z pomocą przychodzą książki kucharskie albo Internet, na którego stronach dwoi się i troi od niesamowitych przepisów. Wiele ciekawych receptur można znaleźć na stronie zmiksowani albo durszlak.

 gotowanie z głową



Moim ulubionym daniem jest wspomnienie wczorajszego dnia czyli co tylko zostało na patelnię, przyprawy, sos, śmietana, mleko albo pesto i do tego ryż lub makaron. Z takiej małej improwizacji wychodzą niesamowite połączenia smakowe. Świerzy szczypiorek w połączeniu ze szpinakiem, pomidorami i oliwkami w sosie serowym – mmmm palce lizać.

Tak więc zachęcam do małych eksperymentów w kuchni, które ułatwią nam życie, ograniczą nasze wydatki i jednocześnie obędzie się bez marnotrawienia resztek jedzenia poprzez wyrzucanie ich do śmieci.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz