Aby w naszej
kuchni panował porządek i resztki jedzenia nie lądowały w koszu na śmieci
należy do zagadnienia planowania zakupu produktów spożywczych podejść z głową,
tym bardziej jeżeli chcemy jeść zdrowo. Przygotowanie listy zakupów na cały
tydzień, z równoczesnym zaplanowaniem posiłków, jakie będziemy przyrządzać
powinno być kluczowym elementem ekonomicznego gotowania. Przyrządzanie po sobie
pewnych potraw także powinno nam ułatwić działania mające na celu ograniczenie
i zminimalizowanie nie tylko kosztów, ale również naszego czasu spędzonego w kuchni.
Otóż przygotowując rosół, możemy jego bazę w kolejnych dniach wykorzystać do
zupy pomidorowej. Natomiast z warzyw, których większą cześć przeznaczyliśmy na
obłożenie kanapek możemy wykorzystać do przygotowania smacznej zapiekanki
makaronowej z warzywami. Jeżeli brak nam wyobraźni lub nie czujemy się
mistrzami w improwizowaniu w kuchni z pomocą przychodzą książki kucharskie albo
Internet, na którego stronach dwoi się i troi od niesamowitych przepisów. Wiele
ciekawych receptur można znaleźć na stronie zmiksowani albo durszlak.
Moim ulubionym
daniem jest wspomnienie wczorajszego dnia czyli co tylko zostało na patelnię,
przyprawy, sos, śmietana, mleko albo pesto i do tego ryż lub makaron. Z takiej
małej improwizacji wychodzą niesamowite połączenia smakowe. Świerzy szczypiorek
w połączeniu ze szpinakiem, pomidorami i oliwkami w sosie serowym – mmmm palce
lizać.
Tak więc zachęcam
do małych eksperymentów w kuchni, które ułatwią nam życie, ograniczą nasze
wydatki i jednocześnie obędzie się bez marnotrawienia resztek jedzenia poprzez
wyrzucanie ich do śmieci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz