poniedziałek, 27 października 2014

Żywność organiczna, ekologiczna czy prozdrowotna?


Coraz głośniej i głośniej mówi się o tak zwanej żywności organicznej. Czym ona jest? Otóż jest to żywność wytworzona bez pomocy pestycydów czy nawozów sztucznych, a także bez dodatków aspartamu, glutaminianu sodu czy uwodornionego tłuszczu. Są zatem zdrowsze, zawierają więcej witamin oraz pierwiastków takich jak magnez i wapń.

Źródło:
http://mw.biz.pl/

A jak to się ma do żywności ekologicznej? Otóż żywność ta wytworzona jest tak, aby nie obciążać środowiska, niezależnie od nakładów zewnętrznych , a jej sam proces jej wytwarzania wpływa na rozwój rolnictwa samego w sobie, a także pielęgnuje wieś.  Ważny jest tutaj aspekt ochrony zdrowia społeczeństwa i zrównoważonej gospodarki.





A prozdrowotna? Ta z kolei charakteryzuje się obecnością składników bioaktywnych czyli probiotyków, prebiotyków, błonnik pokarmowy, aminokwasy, peptydy i białka, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witamin czy stanole.

Dlaczego tak ważne jest nasze odżywianie . Odpowiedź jest bardzo prosta. Nasza dieta należy obok  stresy, hałasu, tytoniu i alkoholu oraz infekcji do czynników ryzyka wpływającego na choroby cywilizacyjne.  O tyle o ile od stresu i hałasu uciec się nie da, z tytoniem i alkoholem różnie bywa, o infekcjach lepiej nie wspominać, to o to co jemy i z jakiego źródła pochodzą warzywa, owoce, pieczywo czy produkty zwierzęce możemy decydować w 100% sami. Niestety ceny produktów, które należą do jednej z wyżej wymienionych grup są nawet do 50% droższe od produktów dostępnych w dyskontach spożywczych.


Ale jak to mówią "Nie ma nic droższego niż zdrowie"
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz