Coraz głośniej i
głośniej mówi się o tak zwanej żywności organicznej. Czym ona jest? Otóż jest
to żywność wytworzona bez pomocy pestycydów czy nawozów sztucznych, a także bez
dodatków aspartamu, glutaminianu sodu czy uwodornionego tłuszczu. Są zatem
zdrowsze, zawierają więcej witamin oraz pierwiastków takich jak magnez i wapń.
Źródło:
http://mw.biz.pl/
|
A jak to się ma
do żywności ekologicznej? Otóż żywność ta wytworzona jest tak, aby nie obciążać
środowiska, niezależnie od nakładów zewnętrznych , a jej sam proces jej
wytwarzania wpływa na rozwój rolnictwa samego w sobie, a także pielęgnuje
wieś. Ważny jest tutaj aspekt ochrony
zdrowia społeczeństwa i zrównoważonej gospodarki.
A prozdrowotna?
Ta z kolei charakteryzuje się obecnością składników bioaktywnych czyli
probiotyków, prebiotyków, błonnik pokarmowy, aminokwasy, peptydy i białka,
wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witamin czy stanole.
Dlaczego tak
ważne jest nasze odżywianie . Odpowiedź jest bardzo prosta. Nasza dieta należy
obok stresy, hałasu, tytoniu i alkoholu
oraz infekcji do czynników ryzyka wpływającego na choroby cywilizacyjne. O tyle o ile od stresu i hałasu uciec się nie
da, z tytoniem i alkoholem różnie bywa, o infekcjach lepiej nie wspominać, to o
to co jemy i z jakiego źródła pochodzą warzywa, owoce, pieczywo czy produkty zwierzęce
możemy decydować w 100% sami. Niestety ceny produktów, które należą do jednej z
wyżej wymienionych grup są nawet do 50% droższe od produktów dostępnych w
dyskontach spożywczych.
Ale jak to mówią "Nie ma nic droższego niż zdrowie"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz