wtorek, 30 września 2014

Legendarne danie

Od mojego ostatniego wpisu nieco zmieniła się koncepcja prowadzenia bloga, ale to będzie obiecuje Wam tylko chwilowe... W dobie popularności blogów kulinarnych postanowiłem bowiem na początku swojej przygody z pisaniem w sieci przedstawić wam kilka legendarnych potraw, które tak jak głosi idea mojej strony mogą zostać stworzone niewielkim kosztem, a zazwyczaj są smaczne a i czasem także zdrowe.



Tak się składa, że byłem ostatnio we Włoszech i jadłem tam prawdziwe spaghetti. (Więcej informacji o włoskiej kuchni znajdziecie tutaj). Nasze wyobrażenie o tej potrawie jest jednak dalekie od jej oryginalnych korzeni. Nie wiadomo dlaczego, Polacy potrafią do makaronu dorzucić nawet pół kilograma mięsa mielonego, co na południu Europy byłoby nie do pomyślenia.

Jeżeli chcecie zrobić legendarne dla studentów (a więc i ekonomiczne danie) mięso mielone zastąpcie mięsem garmażeryjnym, które jest nawet o 30% tańsze niż mielone na przykład z łopatki wieprzowej. Co więcej pół kilogramowa tacka, nawet według oryginalnych przepisów powinna wam starczyć na cztery dni! Dajcie więcej makaronu, a mniej mięsa, wszystko możecie też przysypać kiełkami, które nie dość, że są tanie, to jeszcze bardzo zdrowe.

Pamiętajcie, by zrezygnować także z sosów w słoiczkach, które owszem są bardzo wygodne, ale są po prostu marketingowym chwytem firm, które za was rozrobiły sos za złotówkę z proszku i zamknęły go w słoiczku, za który też przecież musicie zapłacić, bo słoiczek piechotą nie chodzi.

Więcej oryginalnych włoskich przepisów znajdziecie tutaj.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz