1. Zawsze włączaj termoobieg
Jeden z najbardziej skutecznych a niestety wciąż rzadko praktykowanych sposobów na zaoszczędznie sporych ilości energii elektrycznej. Włączając termoobieg, możesz zmniejszyć temperaturę piekarnika nawet o 30 stopni Celsjusza, pozostawiająć w nim ciasto na taki sam czas - efekt będzie dokładnie ten sam. Jeżeli więc możesz zrezygnować z nagrzewania z obu stron (od góry i od dołu), a zamiast tego wybrać termoobieg, który nie wymaga aż tak wiele energii elektrycznej, dlaczego tego nie zrobić?
2. Staraj się nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia
Rozumiem, że każdy z nas raz na jakiś czas chce sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, jednak otwieranie drzwiczek tylko po to, aby wbić w nie widelec lub patyczek, nie jest najlepszym rozwiązaniem. To niewiarygodne, ale w ten sposób ucieka przez nie aż 10% ciepłą, przez co piekarnik musi zużywać jeszcze więcej energii elektrycznej. Jak więc sprawdzić, czy ciasto jest gotowe? Staraj się patrzeć na ciasto przez szybkę w drzwiach - na początku było mi trudno przyzwyczaić się, ale z czasem zaczęło być coraz lepiej.
![]() |
Piekąc kilka ciast na raz, możesz zaoszczędzić dwa razy więcej energii elektrycznej. |
3. Piecz dwa ciasta na raz
Ten sposób sprawdza się szczególnie wtedy, gdy chodzi o organizację jakichś imprez i przyjęć. Pozwala zaoszczędzić nie tylko pieniądze, ale i czas. Piekąc dwa ciasta na raz, jesteś wstanie zaoszczędzić dwa razy więcej prądu. Zasada jest tylko jedna: trzeba piec ze sobą ciasta na tyle podobne do siebie, aby nie wymagały różnych warunków. W innym przypadku... Można domyślać się, że efekt nie będzie zadowalający (ja raz o tym już przekonałem się:)).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz