środa, 23 marca 2016

Przepis na ciasto marchewkowe


Znacie kogoś, kto nie lubi ciasta marchewkowego? 
Przepis na ciasto marchewkowe - moje ulubione

Ja też nie! Dlatego przygotowałem dla Was przepis na ciasto marchewkowe, które zawsze się udaje i zawsze świetnie smakuje. Więc do dzieła! Potrzebować będziemy: 2 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 2 szklanki drobno utartej marchwi, 4 jajka, 1 i 1/4 szklanki oleju, dwie łyżki proszku do pieczenia, 2 łyżki cynamonu, 2 łyżki sody, 1 szczyptę soli, garść rodzynków i garść orzechów włoskich. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. 

Dobrze wymieszane ciasto należy przelać do formy - najlepsza będzie do pieczenia keksu. Ciasto należy piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po tym czasie warto nakłuć ciasto wykałaczką i zobaczyć, czy nie jest surowe - jeśli ciasto będzie dobrze upieczone, wyjęta wykałaczka powinna być czysta, bez fragmentów surowego ciasta. Jeśli ciasto przygotowujemy dla dzieci, możemy dodać trochę mniej sody. 

Gdy ciasto będzie już gotowe, można posypać je cukrem pudrem. To przepis na ciasto marchewkowe, które spodoba się każdemu! Smacznego dla wszystkich łakomczuchów!

1 komentarz: